تاثير موسيقي در دوران جنینی
1402/10/20
بازدید 83

تاثير موسيقي در دوران جنینی

طبق مطالعات بدست آمده مادرانی که در دوران بارداری موسیقی‌های ملایم گوش داده اند نوزاد آن‌ها نسبت به دیگر نوزادان کم تهاجمی ترند. اثر شنیدن موسیقی در دوران جنینی مشاهده شده است که باعث بهبود یادگیری در بزرگسالی می‌شود.

 البته قدرت شنوایی جنین بستگی به زمان حاملگی و خصوصیت صدا هم دارد. شروع شنوایی جنین انسان از ۲۸-۲۶ هفتگی شش ماهگی مشاهده می‌شود. سر و صدای جفت وصدای مادر نقش مهمی در تحریک شنوایی جنین در رحم دارد. جنین این صدا‌ها را و حتی صدا مادر را بخاطر می‌سپارد. بیشتر مطالعات نشان دهنده توانایی تشخیص موسیقی در مغز جنین انسان است.

مطالعات نشان داده است که مادران با گوش دادن به موسیقی می‌توانند روند زایمان طبیعی  بهتری را داشته باشند. این حالت به این دلیل است که ما فقط به خود موسیقی گوش نمی‌دهیم، بلکه با آن ارتباط برقرار کرده و آن را کاملا احساس می‌کنیم.

موسیقی، بخش‌هایی از ذهن مادر باردار را تحریک کرده و در کنار آن، تجارب شادی را به فرد منتقل می‌کند که به نوبه خود، درد ناشی از روند طبیعی زایمان را در بدن مادر به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.
هرچند هنوز دلیل کاملا علمی برای اثبات بالابردن هوش جنین از طریق موسیقی وجود ندارد اما شکی در آن نیست که روحیه بهتر مادر تاثیر مثبت فراوانی در جنین دارد زیرا:

* زنان در دوران حاملگی بعلت تغییرات فیزییولوژیک و هورمون، معمولا دچار اضطراب و افسردگی با درجات مختلف می شوند و موسیقی مخصوصا از نوع ملایم می تواند بسیار آرامش بخش باشد و استرس را از مادر بکاهد.

* شنیدن موزیک در دوران حاملگی باعث کاهش فشار عصبی، بدخلقی و افسردگی در مادر می شود

*  راه ارزانی است برای کاهش عصبانیت و استرس در زنان حامله ای که با ریسک بالای حاملگی مجبور به استراحت مطلق هستند.

* یافته های محققان نشان می دهند که موسیقی می تواند فشار خون مادران باردار را تحت تاثیر قرار دهد، بطوریکه اگر  صداهاي  گوش خراش و ناخوشایندی گوش کنند، با افزایش فشار خون مواجه می شوند، در صورتی که این نوع موسیقی بر روی فشار خون زنان غیر باردار چنین تاثیری ندارد.

 پس اگر  باردارید به یاد داشته باشید که گوش دادن موسيقي مناسب كه شامل نوا و اواي قران هم ميشود  در دوران بارداری میتواند مزایای قابل توجهی داشته باشد و تاثیر مثبتی بر جنین بگذارد. همینطور این نکته را نیز در نظر داشته باشید که  فرکانس‌های بم بهتر می‌توانند در مایع درون رحم به حرکت درآیند و برای جنین قابل‌شنیدن باشند.

با در نظر گرفتن تمام این نکات ذکر شده ایمان داشته باشید که کودک شما، صدای شما و موسیقی مورد علاقه تان را می شنود و به آن واکنش نشان می دهد پس با گوش کردن به موسیقی خوب، به ارامش خود و فرزندتان کمک کنید و اطمینان داشته باشید که کودک شما پس از تولد نیز موسیقی دوران جنینی اش را به خاطر خواهد آورد و حتی دغدغه جدیدی به نام پیدا کردن ساز مورد علاقه کودک شما به وجود می آید و پیشنهاد ما به شما این است که برای کودکتان یک پلی لیست درست کنید و علاوه بر پخش آن در زمان جنینی، سال ها بعد این پلی لیست را به او هدیه دهید.

 

زمان واکنش جنین به صداها

دقت داشته باشید که جنین تقریبا از ۴ یا ۵ ماهگی قادر خواهد بود به محرکهای اولیه پاسخ دهد.

این محرکها می تواند شامل ضربان قلب مادر و صدای او و نیز موسیقی که مادر گوش می دهد، باشد.

در واقع طبق مطالعه ای که بر روی زنان حامله که در دوران بارداری خود ، تقریبا نیم ساعت در طول روز به موسیقی موتزارت گوش می داده اند انجام شد و نتایح بسیار هیجان انگیزی منتشر شد.

طبق این تحقیق نوزادان این مادران پس از تولد کمتر از افرادی که این موسیقی را گوش نداده بودند حالت تهاجمی داشتند.

در یک مطالعه دیگر اثر شنیدن موسیقی در دوران جنینی مشاهده شده که شنیدن موسیقی باعث بهبود یادگیری در بزرگسالی می شود هر چند مکانیزم فیزیولوژیک و مولکول آن هنوز نامعلوم است.

قدرت شنوایی جنین

همانطور که می دانید قدرت شنوایی جنین از مدتها پیش مورد بررسی قرار گرفت.در واقع شنوایی جنین به ماه حاملگی و خصوصیت صدا بستگی دارد.

توجه داشته باشید که شروع شنوایی جنین انسان از ۲۸-۲۶ هفتگی ( شش ماهگی) مشاهده می شود.

سر و صدای جفت ، بافتهای مادر و صدای مادر نقش مهمی در تحریک شنوایی جنین در رحم دارد.

جنین این صداها را و صدای مادر را بخاطر می سپارد .

بیشتر مطالعات نشان دهنده توانایی تشخیص موسیقی در مغز جنین انسان است.

نکته بسیار هیجان انگیز اینست که طبق مطالعات انجام شده شنیدن موسیقی در دوران بارداری به طرز فوق العاده ای موجب کاهش فشار عصبی- عصبانیت و افسردگی در مادر می شود.

در طی مطالعه ای که روی ۲۳۶ فرد حامله انجام شد ،مشخص گردید که  ۱۱۶ زن حامله به موزیک گوش دادند و ۱۲۰ نفردیگر هم بدون شنیدن موزیک  این دوران را سپری کردند.

در گروهی که موسیقی گوش دادند، دو هفته موسیقی داشتند، و گروه دیگر فقط مراقبتهای دوران حاملگی معمول را داشتند.

از اینرو مشخص شد که گروه گیرنده موسیقی با کاهش شدید استرس بعد از دو هفته روبرو بودند.

از این مشاهده برای تشویق زنان حامله به استفاده از موسیقی در زندگی روزانه جهت کاهش استرس و افسردگی استفاده شده است.
تاثیرات موسیقی در بارداری

با توجه به تغییرات هورمونی و فیزیولوژیک در بدن مادر باردار، استرس و اضطراب با درجات مختلف در فرد باردار بروز می کند.

استرس در این دوران می تواند برای مادر وجنین با عوارضی همراه باشد.

بنابراین  آرامش فرد باردار در این دوران می تواند بسیار حائز اهمیت باشد.

از اینرو باید تمهیدات اساسی برای آرامش مادر اندیشیده شود.

یکی از آرامش بخش ترین این راهها موسیقی می باشد.

فرد باردار می تواند با گوش دادن به موسیقی بر استرس خود غلبه نماید.

از آنجا که استفاده از انواع داروهای آرام بخش بعلت اثرات نا مشخص بر جنین با محدودیتهایی همراه می باشد، بنابراین بهترین روش و پیشنهاد، استفاده از موسیقی درمانی می باشد که در مطالعات مختلف بعنوان راه حلی مناسب در نظر گرفته شده است.

نکته بسیار هیجان انگیز اینست که طبق مطالعات انجام شده شنیدن موسیقی در دوران بارداری به طرز فوق العاده ای موجب کاهش فشار عصبی- عصبانیت و افسردگی در مادر می شود. در طی مطالعه ای که روی۱۸۳ فرد حامله انجام شد ،مشخص گردید که  ۸۶زن حامله به موزیک گوش دادند و ۹۷نفردیگر هم بدون شنیدن موزیک  این دوران را سپری کردند. در گروهی که موسیقی گوش دادند ، دو هفته موسیقی داشتند ، و گروه دیگر فقط مراقبتهای دوران حاملگی معمول را داشتند. از اینرو مشخص شد که گروه گیرنده موسیقی با کاهش شدید استرس بعد از دو هفته روبرو بودند.
در گروهی که موسیقی گوش دادند بطور واضحی عصبانیت و استرس کمتر از گروهی بود که موسیقی گوش ندادند.

بنابراین  در نهایت می توان به این نتیجه رسید که برای کاهش چشمگیر استرس و اضطراب در این دوران بهترین راه گوش دادن به موسیقی می باشد.

از اینرو موزیک های انتخابی بیماران می تواند راه ارزان برای کاهش عصبانیت و استرس در زنان حامله ای که با ریسک بالای حاملگی مجبور به استراحت مطلق هستند بشود.

همچنین مشاهده شد که نوزاد مادران با افسردگی کمتر ، به صداها و صورتها واکنش نشان می دهند.
از این مشاهده برای تشویق زنان حامله به استفاده از موسیقی در زندگی روزانه جهت کاهش استرس و افسردگی استفاده شده است.

گردآورنده: مهسا شعبانی

 

دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پربازدید

ارتباط میان عادات نمایشگر با رشد توانایی های شناختی کودکان
ارتباط میان عادات نمایشگر با رشد توانایی های شناختی کودکان
ارتباط میان عادات نمایشگر با رشد توانایی های شناختی کودکان
1402/12/01
اخبار سازمان نظام روانشناسی
اخبار سازمان نظام روانشناسی
اخبار سازمان نظام روانشناسی
1402/08/02
روانشناسی رنگها
روانشناسی رنگها
روانشناسی رنگها
1402/10/04
راهکارهای ایجاد اعتماد به نفس در کودک
راهکارهای ایجاد اعتماد به نفس در کودک
راهکارهای ایجاد اعتماد به نفس در کودک
1402/11/19
طراحی و برنامه نویسی توسط شرکت مهندسی ره رایان