اولین باری که نوزاد خود را در اتاق زایمان در آغوش میگیرید، زمان بسیار خوبی برای شروع اولین شیردهی است. در آغاز، بدن شما مقادیر کمی از شیر خاصی به نام آغوز تولید میکند که به محافظت از کودک در برابر عفونت کمک خواهد کرد. معدۀ نوزاد شما بسیار کوچک است، بنابراین او تنها به همین مقادیر کوچک برای سیر شدن نیاز دارد. با بزرگ شدن معدۀ او، نوع شیر شما تغییر خواهد کرد و میزان بیشتری شیر در سینۀ شما تولید میشود. در این مطلب میتوانید با شروع شیردهی، دفعات شیردهی روزانه به نوزاد، یافتن یک روش و وضعیت شیردهی مناسب، تغذیۀ مادران شیرده و مشکلات احتمالی در دوران شیردهی آشنا شوید.
شروع شیردهی
برای شروع یادگیری شیر دادن به نوزاد، بهتر است تمام بدن کودک را خیلی آرام به سوی خود قرار دهید؛ در حالتی که نوزاد سینه به سینۀ شما قرار بگیرد. نوک سینۀ خود را روی لب بالای نوزاد بگذارید و هنگامی که او دهانش را کاملاً باز کرد، او را آرام به سمت سینۀ خود بکشید و سینه را برای راحتی نوزاد با دستتان نگه دارید. دهان او نه فقط نوک سینه، بلکه ناحیۀ آرئولا یعنی همان هالۀ رنگی اطراف نوک سینۀ شما را نیز هر اندازه که ممکن است بپوشاند.
اگر به نظر میرسد نوزاد در پیدا کردن نوک سینه یا نگه داشتن آن مشکل دارد، نگران نشوید، زیرا شیردهی به صبر و تمرین زیادی نیاز دارد. بهتر است از یک پرستار در بیمارستان بخواهید که شیردهی را به شما آموزش دهد. اگر نوزادتان زودرس است، ممکن است نتوانید شیردهی را بلافاصله شروع کنید، اما لازم پمپ کردن یا دوشیدن شیر خود را شروع کنید. نوزاد شما، تا زمانی که به اندازۀ کافی برای شیر خوردن از سینه قوی شود، این شیر دوشیدهشده را از طریق یک لوله یا یک شیشه شیر میخورد.
به یاد داشته باشید که وقتی شیردهی را شروع میکنید، این کار نباید دردناک باشد. دقت کنید که وقتی نوزاد سینه را به دهان میگیرد، چه احساسی در سینه دارید. دهان نوزاد باید بخش بزرگی از هالۀ اطراف سینه را در پایین نوک سینه بپوشاند و نوک سینه باید کاملاً در دهان کودک قرار گرفته باشد. اگر چفت شدن نوک سینه در دهان نوزاد برای شما دردناک است، مکیدن او را لحظهای با قرار دادن انگشت کوچکتان بین گوشۀ دهان نوزاد و نوک سینۀ خود قطع کنید و دوباره شیر دادن را امتحان کنید. وقتی نوزاد دهانش را درست چفت کند، بقیۀ کار را خودبهخود انجام خواهد داد.
گردآورنده: هدی پورمختار